20 лютого 2020 р.

Графічний планшет - для тих, хто любить малювати

Графічний планшет – гаджет для оцифровування графічної інформації. Використовується для створення графічних зображень, 3D-анімації, малювання, редагування фотографій.
Це та група девайсів, які підключаються до комп'ютера, мають чорну поверхню-площадку,  для малювання спеціальною ручкою-пером. Є моделі  графічних планшетів - монітори, які відображають на поверхні зображення з комп"ютера, але це графічний планшет,  і відразу на моніторі-планшеті відображається те, що ти малюєш. З ними можна і захоплююче навчатися, і продуктивно працювати.
Простий графічний планшет 


За якими параметрами вибирати графічний планшет?

Розмір робочої області.
По суті розмір робочої області визначає зручність роботи з планшетом і залежить від ваших цілей. Використаємо класифікацію розмірів від Wacom. Вони поділяють розміри на S (152 * 95 мм), M (216 * 135 мм), L (311 * 216 мм). Надалі можна зіставляти розміри робочої області інших планшетів з цими розмірами.
S
Дана робоча область є найменшою, а планшети - компактними, і підходять для тих людей, кому не потрібна велика точність у плані місцезнаходжень пера, проте, якщо ви малюєте в графічних редакторах і вам потрібно малювати деталі, то цей розмір не підходить.
M
Найбільш оптимальний варіант практично для всіх. Він найбільш зручний, він не дуже маленький, щоб важко було малювати деталі, але і не дуже великий, щоб втомлювалася рука.

 L
Найбільша робоча область. Найчастіше виявляється марна, однак вона як і раніше є зручною і якщо у вашого планшета велика робоча область, то це також добре. Взагалі, подібний розмір більше потрібен для графічних моніторів.
 

Кількість рівнів натискання пера
Цей параметр сильно впливає на плавність і якість ліній. 1024 рівні натискання взагалі мало кому можуть підійти, перехід між натисканнями занадто різкий. Для початківця найкраще підходять 2048 рівнів натискання, так як ціна буде не дуже велика, але у ліній буде цілком достатня плавність. Також бувають 4096 і 8192 рівня натискання. Вони забезпечують максимальну плавність ліній. Що найсмішніше, більшість якісних планшетів з 8192 рівнями натискання можуть бути дешевше ніж планшети - дорогі аналоги, але з меншим рівнем натискання пера, наприклад Інтуос з 2048 рівнями.

Роздільна здатність
Є важливим, але нескладним параметром. Також визначає якість ліній, але у більшості планшетів сьогодні і так має 5000 ліній на дюйм і краще орієнтуватися саме на це значення.
Швидкість відгуку

Швидкість відгуку визначає швидкість передачі даних з пера на комп'ютер, що також визначає точність. Зараз на більшості планшетів є 200-233 RRS, і орієнтуватися краще саме на ці цифри.
Експрес кнопки
Такі кнопки бувають фізичними і сенсорними. Сенсорні не дуже зручні, так як ви будете намагатися не дивитися на планшет, а дивитися будете на екран, тому можна випадково натиснути не на потрібну кнопку. Фізичні кнопки же дуже зручні. Але тут вже вибірково для кожного. Хтось використовує всього три кнопки, а комусь  не вистачає і 12 кнопок. Це залежить від кількості найбільш часто використовуваних вами гарячих клавіш. Також є експрес кнопки на пері. Вони допомагають легко і швидко перемикатися з кисті на ластик і навпаки.
 



Живлення пера
Живлення у пера буває від батарейок, від акумулятора і за допомогою електромагнітного резонансу. Батарейки не надто надійні. Акумулятори краще і розряджаються за місяць, однак через те, що акумулятор або батарейка посилює перо, рука може втомлюватися. Однак цей варіант як і раніше залишається прийнятним для новачка. Електромагнітний резонанс працює, як котушка Тесли: планшет випромінює електричне поле, а котушка в пері приймає це електрику і працює від нього. Таке ви можете помітити, якщо піднесете лампочку до котушки Тесли. Тому в інструкціях написано, не використовувати їх в літаках. :) 
Стирання робочої поверхні і пера
Це важливий параметр, але його ніде не напишуть. Тут потрібно дивитися огляди після використання. У ВАКом наконечники стираються дуже швидко, а коштують дорого. В інших  планшетах у наконечником можна користуватись цілий рік.  Також не забудьте дивитися ціну комплектуючих і можливість заміни робочої поверхні.

Інші фішки
Сюди можуть входити різні дрібнички, які також можуть частково вплинути на вибір. До них відносяться гумка на пері, слот для карти пам'яті в планшеті, можливість малювати одночасно на папері і планшеті та інше.



Wacom
Тут я не буду говорити про те, що ВАКом ламається та інше. ВАКом - це фірма, яка виробляє дійсно якісні планшети. Так як ВАКом довгий час були монополістами на ринку, то вони фактично стали самими відомими в світі графічних планшетів.  2015 рік  - у більшості моделей 1024 рівні натискання, мультитач, гумки вже немає, підтримка бездротового модуля, але в комплекті його немає і він дуже дорогий. 2017 рік  - Гумки як і раніше немає, мультитач прибрали, бездротовий модуль вбудований, 2048 рівнів натискання.

 Загалом можу сказати, що Wacom - це надійний і якісний варіант, але якщо ваш бюджет обмежений або ви хочете подивитися інші бренди, при тому, що вони виробляють планшети на такому ж рівні якості, то беріть що-небудь інше. Вони набагато дорожче інших планшетів.
 Wacom Intuos 3D 
Має  2048 рівнів натискання, висока роздільна здатність і швидкість відгуку зробили малюнки якісними, а легке перо і М робоча область роботу зручною. 4-х експрес кнопок багатьом може цілком вистачити, плюс є підтримка бездротового модуля, проте в комплекті його немає, а коштує він дорого. На жаль, наконечники стираються з неймовірною швидкістю, в комплекті їх всього чотири, а купувати нові - дорого. Та й ціна планшета для багатьох може бути непідйомною.
Huion INSPIROY H1060P
Хайон планшет по  вартості вдвічі дешевше Wacom Intuos, він майже не поступається професійній моделі. Сам планшет розміром з ноутбук, робоча область у порівнянна з М, але трохи більше, 8192 рівня натискання, висока роздільна здатність і швидкість відгуку, перо з електромагнітним резонансом, та ще й з гумовим утримувачем. Робоча поверхня у нього чинить опір подряпинам. Наконечник майже не стирається за місяць користування, а в комплекті їх йде ще 8 штук, які стоять в утримувачі. 
Ті користувачі, які використовували Інтуос і пробували  малювати на Хайон, зауважили, що роботу відчувається по-іншому. Чи не краще, не гірше, просто інакше. Мінусів це до планшетів не додає. Хоча до Хайон є невелика претензія з приводу того, у нього перо працює на акумуляторах, і менш захищена робоча поверхня. Однак, у нього був слот для SD карти, щоб зберігати малюнки там. У моделі H1060P цього слоту немає,  а є глухий отвір в корпусі. 
Gaomon M106K
Даний планшет є дуже популярним і безліч оглядів і коментарів на нього. Також хочу відзначити, що цей планшет дуже схожий за зовнішнім виглядом з Huion NEW 1060 Plus. Цілком можливо, що Гаомон просто його скопіювали, однак я не можу вважати це мінусом, так як планшет є дуже якісним, так що яка різниця? Відрізняється він тим, що рівнів натискання у нього 2048, але це робить його в два рази дешевше моделі від Хайон, а отже в чотири рази дешевше Інтуоса.



Графічний монітор  

Huion Kamvas GT-191 чудово підходить для малювання, графічного дизайну, моделювання та багато чого іншого. Він має зображення на самому планшеті, але відображає зображення з комп'ютера. Тобто без підключення до комп'ютера він не працює.
Панель IPS - забезпечує якісне зображення, більш високе визначення кольорів, кращу точність і високий рівень передачі кольору під різними кутами огляду.
Широкоформатний екран
Завдяки ідеальному співвідношенню сторін 16: 9, GT-191 має дивовижний 19.5-дюймовий широкоформатний екран IPS, який ідеально підходить для професійного використання художниками, дизайнерами або любителями. Тонка рамка надає цьому графічному монітора витончений вид.
Відмінний ефект відображення
Особливості GT-191 також включають в себе 8192 рівня чутливості пера, швидкість відгуку 233PPS і сенсорне дозвіл 5081LPI, ці параметри гарантують, що ви зможете швидше розпізнавати і покращувати ефекти відображення під час роботи.
Сумісність
Працює з операційними системами Windows 7/8 / 8.1 / 10, Mac OS X10.11 і вище.
Перо з ергономічним дизайном
З GT-191 поставляється новітня цифрова ручка PE330, яка має довговічну батарею і посилений наконечник. Ця ручка проста у використанні і зручна в роботі.
Нова стійка для пера
Новий власник пера не тільки дозволяє вам помістити перо вертикально або горизонтально, але ви також можете просто відкрутити його, щоб використовувати вбудований екстрактор.
Захист екрану
Високоякісний антибліковий екран захищає панель від подряпин і плям; він також забезпечує зручний  дотик, немов до паперу.
Регульована підставка
Міцна і надійна підставка, легко регулюється в межах 20 ° ~ 80 



Час не стоїть на місці і технології теж. Все частіше користувачі для малювання вибирають планшети, які легкі, зручні.  Навіть якщо у вас ніколи не було досвіду малювання, iPad Pro і Pencil прекрасні для того, аби почати, а ще краще, аби продовжувати малювати.

 Якщо хочете використовувати iPad Pro, щоб малювати, потрібно на даному пристрої встановити одну з програм:

  • Linea

  • Paper Procreate

  • Graphic

  • Affinity

  • Photo Animation Desk

  • Cloud

  • UMake

  • Pigment

  • Astropad

Програма по замовчуванню від компанії Apple – Notes. Вона обмежена інструментами, текстурами полотна та вибором кольорів, але це приємний додаток для початківців та для тих, хто хоче весело користуватися своїм Pencil, не обираючи платну програму. Notes також пропонує найменший інтервал від Pencil до лінії аніж будь-який додаток у маркеті, завдяки підтримці Apple.

Не так довго появились в продажу планшети компанії Samsung Galaxy Tab S6 та S7 які теж мають стилус для малювання, та не поступаються за якістю.

І ось особливість даних планшетів.

 У світі сучасного графічного дизайну далеко не всі проекти і наміри вирішуються за допомогою всесвітньо популярною і відомою програми Adobe Photoshop - і хоча важко переоцінити її важливість і функціонал, все-таки в деяких дизайнерських та художніх колах побутує дещо інша думка щодо її користі в додатку до різним стилям малювання. Ось і не так давно компанія Samsung вельми здивувала своїх шанувальників недавнім рішенням про те, щоб відновити роботу і підтримку графічного додатку під назвою Clip Studio Paint на своєму новому флагманському планшеті Galaxy Tab S7 і на його розширеної конфігурації S7 + зрозуміло теж.

Головна особливість даного програмного забезпечення Clip Studio Paint - або просто скорочено CSP - полягає в можливості малювати дійсно багато деталей в форматі коміксів або інших подібних графічних стилів, що вигідно відрізняє програму від тієї ж Photoshop. Не кажучи вже про те, що якийсь час тому саме ця графічна програма завоювала найширшу популярність на різних Android-пристроях з підтримкою стилусів, а тому компанія Samsung вирішила додати її в функціонал і розширення свого нового планшета Galaxy Tab S7, таким чином , порадувавши значну частину любителів професійного і напівпрофесійного малювання.
Переваги планшетів для малювання це звичайно те, що вони легкі, зручні та компактні, а ще не потребують підключення до ПК. А от інші, які підключаються до комп'ютера, вже майже бісять своїми проводами. І дуже хочеться щоб на зміну проводовим пристроям для малювання прийшли безпроводові. Так і хочеться сказати виробникам, щоб замінили сучасні і попередні пристрої безпроводовими технологіями.

І ще пару слів про ціну цих планшетів - вони дуже дорогі!



 

Немає коментарів:

Дописати коментар