6 грудня 2019 р.

Гнучкі матеріали майбутнього

Є фільми, в яких герої фільму, після їх знищення, руйнування  - відновлюються. Будувати настільки складні машини поки що людство не може, але наближається до майбутнього, в якому комп'ютери ремонтують самі себе. Загальна концепція поки що відсутня, але як це може виглядати сьогодні нам демонструють наукові дослідження.В сучасних пристроях уже встановлюються такі компоненти. Наприклад скло в планшетах   стійке до ударів та подряпин. Але вони не самовідновлюються. Хоча деякі виробники  виробляють покриття, яке усуває подряпини, та має особливий  склад. В залежності від глибини, подряпини "заростають" за декілька хвилин, або за декілька годин.


      Розробники програмного забезпечення вже давно вбудовують подібні функції в свої програми, наприклад відновлення системи Windows.Однак тут відсутні функції самовідновлення. Комп'ютери, які визначають і видаляють помилки в системі  в стадії розробки. Основною задачею при цьому є відновлення пошкоджених компонентів, таких як чіпи, кабелі  і транзистори. 
       Сучасні операційні системи базуються на принципах, яким більше 40 років. Програми складаються з послідовності команд, які виконуються по черзі. Подібна модель лише частково може використовувати потужність багатоядерного процесора. Настільки ж неефективним є боротьба з шкідливим програмним забезпеченням. Сучасні ОС оснащені механізмами безпеки, але вони починають діяти лиш тоді, коли система вже пошкоджена.  Додатки з автоматичною корекцією роботи потребують іншого підходу до програмного забезпечення. 
       Принцип системного комп'ютера SC не базується на старій моделі ОС. SC програма складається  із будь-якого числа систем, які з'єднуються між собою.  Кожна система складається з трьох компонентів: двох входів даних і ядра, яке проводить обчислення. Тому будь-яку з них можна знову використати в ролі входу даних для наступної системи. В цьому відношенні SC-програма нагадує  матрьошку, яка містить в собі декілька подібних. Системи діють наскільки це можливо, паралельно, так щоб збої були неможливими. Архітектура системного комп'ютера може застосовуватись в таких областях як: транспортні системи або космонавтика.  

Немає коментарів:

Дописати коментар