27 листопада 2019 р.

Твердотілі накопичувачі


Якщо ваш комп'ютер став повільніше працювати, то один  з способів  вирішення проблеми є встановлення замість звичайного жорсткого диску - твердотілого накопичувача, тоді швидкість роботи Windows збільшується, програми будуть швидше запускатися, а також ігри. Одним словом, SSD значно пришвидшує роботу системи. У тих, в кого є ноутбук при заміні жорсткого диску на твердотілий отримують ще й перевагу в тому, щотвердотілий диск менш чутливий до ударів та вібрацій. А крім того вони споживають менше енергії в порівнянні з жорстким диском, тобто економніше використовують заряд батареї. Але один гігабайт дискового простору твердотілого диску  SSD обійдеться дорожче, ніж дисковий простір на жорсткому диску HDD.
Але разом з тим, ціни поступово будуть падати на дані пристрої.




На даний час накопичувач SSD 120GB Team L3 EVO 2,5" коштує на даний час 410 грн.
Team Group L3 EVO, при товщині корпусу в 7 мм може використовуватися для установки в ультрабуки, ноутбуки, міні-ПК або традиційні десктопи. Оснащений зовнішнім інтерфейсом SATA 6 Гбіт / с і 4-ядерним (8-канальним) контролером. Максимальна швидкість послідовного читання і запису даних становить 530 і 400 МБ / с. Приємно відзначити, що новинка відрізняються підтримкою технологій TRIM і S.M.A.R.T., а також здатна пропрацювати на відмову 1 000 000 годин.
Який SSD краще і швидше працює, залежить від типу пам'яті:
SLC (однорівнева комірка) - принцип роботи побудований на одній клітинці, яка включена або відключена. Цей тип пам'яті довговічний і дозволяє швидко записувати і зчитувати інформацію. Переваги SLC пам'яті:
     підтримує багато перезаписів (близько 100 000 разів);
     висока швидкість;
     надійність;
     не боїться високих температур.
Головним недоліком такого типу пам'яті є висока вартість і недоступність для звичайного користувача.
 

MLC (багаторівнева осередок) - підтримує три-п'ять тисяч і перезаписів, відрізняється високою довговічністю, доступною ціною і високою швидкістю, за рахунок чого цей тип пам'яті і найбільш популярний. Підійде для тих, кому потрібна висока продуктивність для ігор або інших завдань. В цілому ви отримуєте великий обсяг пам'яті за доступну ціну з рядом переваг:
    доступна вартість;
    можна знайти в кожному комп'ютерному магазині;
    широкий асортимент,
    надійніше ніж TLC-пам'ять.
Єдиний мінус - менш надійна ніж SLC-пам'ять.
TLC (трирівнева осередок) - підтримує близько від трьох до п'яти тисяч циклів і часто використовується в бюджетних ССД накопичувачах, оскільки володіє невисокою швидкістю. Даний тип пам'яті не використовується в комерційних або промислових цілях, а призначений виключно для споживачів. Хороший варіант для тих, хто не розраховує на дорогу покупку. Переваги TLC:
    найдешевший тип пам'яті;
    в десять разів швидше HDD-диска.
До мінусів відноситься низька швидкість в порівнянні з MLC і SLC. TLC швидко зношується, але якщо у вас вдома старий комп'ютер або ноутбук, то цілком підійде.

V- або 3D-NAND - супершвидкісний тип пам'яті від Samsung, який має багато циклів перезапису і встановлюється в преміальні моделі компанії. Це особливий тип, де осередки розташовуються вертикально, а не горизонтально. Головна перевага - просто величезний обсяг пам'яті. Так, в компанії Самсунг змогли випустити SSD накопичувач об'ємом 4 Тб.
Підсумуємо, швидкість SSD диска залежить від типу пам'яті, але обсяг також має велике значення.

Обсяг SSD  накопичувачів
Цей параметр індивідуальний і залежить від ваших потреб. Ви самі повинні розуміти для чого ви купуєте SSD диск і що будете робити на комп'ютері. Варіанти обсягу ССД накопичувача:
    120 - 128 Гб - для прискорення процесу монтажу відео, роботи в графічних редакторах;
    240 - 256 Гб - відмінно підійде для установки на геймерские комп'ютери з сучасними іграми.
Серед популярних виробників SSD накопичувачів можна відзначити Intel, Kingston, Samsung, Sand Force, Marvel і інші. Купуйте  диск з запасом ємності.Використовувати SSD диск для звичайного зберігання даних безглуздо, для цього краще купити HDD-диск на 1-4 Тб.
Способи підключення SSD диска
Для підключення SSD накопичувача можна використовувати один з інтерфейсів:
    SATA - найбільш популярний і універсальний варіант;
    PCI - даний тип підключення забезпечує швидкість трохи вище, ніж в SATA за рахунок з'єднання з материнською платою безпосередньо.
Також існують зовнішні SSD диски, які не встановлюються в комп'ютер, а підключаються окремо як флешка.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар