6 грудня 2019 р.

Технології 5G


Більшу половину людей, задовольняє діюча мережа Інтернету та можливість телефонувати з мобільного телефону, або смартфону. Але час прогресу невпинно підганяє людство в майбутнє... Конкуренція за швидкість, ось і вся причина цієї гонки. Але якщо подивитись на ціни в порівнянні 3G і  4G, то ціни на мобільний зв'язок все більше зростають.  
Поняття «G» – «generation», тобто покоління. 
                1G дозволяв телефонувати;​ 
                2G включив SMS та MMS;​ 
                3G дозволив інтернет-пошуки, використання Wi-Fi та відео-дзвінки;​ 
                4G дозволив швидко завантажувати дані, але навіть у розвинених країнах його й досі багато хто не використав у повній мірі. Запроваджувати почали у 2010-х, а в Україні у найбільших містах запустили у 2018 році. 



                5G називають «найбільшим технологічним стрибком, який ми коли-небудь бачили».
На початок 2017 року офіційного стандарту 5G не було прийнято, роботи над його розробкою тривали в міжнародних організаціях. Передбачено, що 5G забезпечуватиме швидшу передачу даних в порівнянні з 4G, зробить можливим щільніше розташування пристроїв, та надасть можливості для прямої взаємодії між різними пристроями.
Також дослідники прагнуть скоротити затримки та зменшити споживання електричної енергії (важливо для мобільних пристроїв та пристроїв типу "Інтернет речей" в порівнянні з 4G.
Серед іншого, стандарт 5G має забезпечити такі характеристики:
                 Він у 5-10 разів швидший у завантаженні даних, ніж 4G, тобто швидкість завантаження даних на одну базову станцію до 20Gb/c; (Приклад: фільм HD можна завантажити за секунди;)
                 Має ширше покриття, дає більш надійний зв’язок;​ (Може нам прийдеться купити новий телефон з підтримкою 5G?)
                 Можливість абонентському пристрою рухатись зі швидкістю до 500 км/год між базовими станціями (наприклад, у швидкісному потязі) - для "розумних міст".
                 Можливість пристроям перемикатись між режимом заощадження енергії та повністю робочим за 10 мс («Ця технологічна еволюція призведе до різких суспільних змін», –пророкують  в організації «Всесвітній економічний форум».)
                 Передача даних зі швидкістю 1 Гб/c водночас для багатьох користувачів на одному поверсі будівлі
                 Можливість роботи до 1 млн пристроїв на 1 км²
Приклади використання технології 5G:
                 Автівки, поїзди без водіїв;
                 Віддалена хірургія. Лікар може перебувати в іншому місці і все ще оперувати хворого за допомогою спец обладнання – роботів – підключених через 5G.
                  Автономні «розумні» міста, технології віртуальної реальності, і особисті помічники на штучному інтелекті
                 Надшвидка трансляція відео.
Експерти оцінюють, що перші ознаки розгортання комерційних мобільних мереж на основі 5G можуть з'явитися у 2020 р., а більш широкомасштабне впровадження почнеться лише з 2025 р.
5G почне працювати на високочастотних смугах, що мають велику потужність, але покривають короткі відстані. Тому на початку очікують, що це стане зв’язком у густонаселених територіях.

Президент Qualcomm Крістіано Амон говорить, що через два роки смартфони почнуть поступово «відмирати» за непотрібністю. І посприяє цьому розвиток 5G-технології, а точніше, надвисоких швидкостей, які є візитною карткою стандарту нового покоління.
Зв'язок 5G зробить підключення до хмарних сервісів швидким і надійним, тому вже через кілька років в смартфонах відпаде потреба. Людство поступово перейде на окуляри доповненої реальності. Перехід трапиться тоді, коли AR-окуляри будуть візуально маловідмінними від звичайних.  
Дійсно, вже зараз багато провідних компаній пропонують оригінальні рішення в області технологій доповненої і віртуальної реальності - Facebook, Microsoft, Lenovo, Apple, Sony, Samsung і ін.
Наприклад, у вересні корпорація Facebook заявила, що працює над створенням розумних очок Orion. Особливістю гаджета стане те, що він не буде функціонувати як додаток до смартфону, а зможе повноцінно його замінити.
 

Ці всі технології - це добре. Але питання лише в одному - як це все буде впливати на здоров'я людства? Якщо вже зараз ні слова не говорять про шкоду заподіяну птахам та гризунам при тестуванні 5G в Бельгії та Голландії? Робіть висновки самі.

Немає коментарів:

Дописати коментар