19 листопада 2019 р.

Роз'єми проводів

Монітори обладнані різними цифровими роз'ємами. Проблема заключається в тому що не всі вони підтримують високу роздільну здатність. 
В сьогоднішніх реаліях, у нього є такі переваги: Висока сумісність зі старим обладнанням. Такими як монітор, або скажімо, Проектор.
На цьому переваги закінчуються. Це аналоговий стандарт. Довжина кабелю, товщина кабелю, зовнішні наводки від інших електронних пристроїв і конвертація сигналу з цифрового в аналоговий формат. Все це запросто може послабити сигнал.
Максимальна роздільна здатність у даного стандарту становить 2048х1536, 85Hz. Здавалося б, не погано. Але майже на будь-якому сучасному дисплеї, в першу чергу через конвертацію сигналу, картинка буде страждати. Часом досить сильно. Роз'єм на відеокарті виглядає так:










А сам кабель для  підключення:



Далі йде стандарт DVI. Зовні, коннектор дуже схожий на VGA. Так само має гвинти. Він майже завжди білого кольору і більше за розміром. І якщо в якості джерела сигналу, тип VGA всього один, то DVI має кілька варіантів.
 

В DVI-D Піни розведені виключно для подачі цифрового, сумісного з HDMI сигналу.
DVI-I в свою чергу, по мимо цифрового, може видавати і аналоговий сигнал. Використовуючи відповідні перехідники, такий порт зможе виводити сигнал на DVI, VGA і HDMI сумісні дисплеї.
Перехідник DVI-D на  HDMI



Single Link обмежений виведенням зображення з роздільною здатністю 1920х1080 @ 60Hz. Dual Link ж, може видати 2560х1600 @ 60Hz.До недоліків DVI можна віднести досить великий розмір, відсутність передачі даних по кабелю, обмежена глибина кольору. А так же, передача звуку тільки через спеціальний перехідник DVI> HDMI і то, далеко не всі відеокарти таку можливість підтримують.

HDMI 1.4 підтримує багатоканальне аудіо, передачу даних, високу глибину кольору, а також величезна кількість підтримуваних відеоформатів, включаючи 4K.

Недоліки теж є. У нього немає фіксуючого механізму. Картинка в обмежена  30 Герцами. Немає повноцінної підтримки співвідношення сторін 21: 9. І немає можливості передавати дані в кілька потоків. HDMI версії 2.0 усуває всі перераховані вище недоліки, крім, механізму фіксації.
HDMI (High-Definition Multimedia Interface) - мультимедійний інтерфейс високої чіткості, повністю цифровий інтерфейс, призначений для передачі незжатих відеопотоків і багатоканальних аудіо-сигналів. HDMI назад сумісний з DVI і підтримує всі комп'ютерні здатності до UXGA, SDTV і HDTV до 1080p і UltraHD 4K, а також 8-канальний цифровий звук - все по одному кабелю. Інтерфейс HDMI є найбільш поширеним на сучасному споживчому ринку, забезпечуючи просте і високопродуктивне рішення для підключення різних мультимедійних пристроїв, таких як ігрові консолі, DVD-плеєри, AV приставки та ресивери, до сумісних цифровим HDTV дисплеям.
 
 Наступна віха еволюції - Display Port. Він, як і належить самому новому, вміє все.
DisplayPort
У нього є фіксуючий механізм. Він сумісний з усіма іншими стандартами.
Display Port версії 1.2 підтримує зображення з роздільною здатністю 4к @ 60Hz, кілька відеопотоків, аудіо, передачу мережевих даних, стереоскопічне 3D, співвідношення сторін 21: 9. Майже все про що можна тільки мріяти.
Але прогрес не стоїть на місці. І найсучасніший варіант Display Port 1.3, на додаток до всього, отримує підтримку дозволу 8К @ 60Hz, стереоскопічне 3D в дозволі 4К і Adaptive-Sync для усунення розривів зображення в іграх та інших додатках.
 




 Варто згадати, що багато згадані стандарти, мають кілька варіантів виконання. Mini-HDMI, Micro-HDMI і Mini-Display Port.  Від своїх повнорозмірних побратимів вони відрізняються тільки розміром. На інші можливість це ніяк не впливає.
 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар